Gimp-Forum.net

Full Version: Wacom Tablet Not showing in Input Devices
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
I'm currently using GIMP 2.10.2 on Windows 10 Pro with a Wacom Bamboo CTL-470. I downloaded the latest driver from the website, it was a legacy device.

I can use the tablet to manipulate the mouse cursor and the wacom preferences (limiting to one monitor, or pen mode vs tablet mode) do work. When I try to use it in Gimp, I get no pressure opacity, or any dynamics, and the buttons don't do what they're supposed to do. When I look at the Configure input devices menu all I see is the Core Pointer.

If there's a thread for this specific issue, link me to it.
As far as i know pressure sensitivity is broken.

source:
https://www.gimp.org/docs/userfaq.html#m...h-as-wacom
I have the same problem, I have wacom ctl4100, if I don't use the graphic tablet before I open the program, it won't show the input devices. The input configuration the wacom drivers appears when I use the pen before I start gimp.
I use the free software GiMP . it's same with photoshop .I have the same problem with the stylus pressure sensitivity  , my graphics Drawing tablet is xp-pen DECO 02 , I contact their Technical Support they  help me and at last solve this problem , because I forget to selected the pen pressure option.
(07-05-2018, 02:08 AM)gaspuch62 Wrote: [ -> ]I'm currently using GIMP 2.10.2 on Windows 10 Pro with a Wacom Bamboo CTL-470. I downloaded the latest driver from the website, it was a legacy device.

I can use the tablet to manipulate the mouse cursor and the wacom preferences (limiting to one monitor, or pen mode vs tablet mode) do work. When I try to use it in Gimp, I get no pressure opacity, or any dynamics, and the buttons don't do what they're supposed to do. When I look at the Configure input devices menu all I see is the Core Pointer.

If there's a thread for this specific issue, link me to it.

I had the same issue of my Wacom tablet not showing up in the Input Devices. (Using windows 10, & GIMP 2.8.22).

Possible Fix:  I changed the tablet's driver in the "Update Driver" area*; to "Device" from "Digitizer" it showed up in GIMP.

*in Windows Devices -> right click the Tablet -> Properties -> Hardware Tab -> select "HID compliant device" of the tablet -> Properties -> in General, click 'Change Settings' -> Driver -> Update Driver -> Browse Computer -> Let me Pick from List: HID-compliant Device.

(I forget if GIMP was running or not when I did this.)
Thanks Trackon Smile
(02-27-2019, 06:46 PM)Trackon Wrote: [ -> ]I had the same issue of my Wacom tablet not showing up in the Input Devices. (Using windows 10, & GIMP 2.8.22).

Possible Fix:  I changed the tablet's driver in the "Update Driver" area*; to "Device" from "Digitizer" it showed up in GIMP.

*in Windows Devices -> right click the Tablet -> Properties -> Hardware Tab -> select "HID compliant device" of the tablet -> Properties -> in General, click 'Change Settings' -> Driver -> Update Driver -> Browse Computer -> Let me Pick from List: HID-compliant Device.

(I forget if GIMP was running or not when I did this.)

I registered here just to thank you. THANK YOU TRACKON.

I would like to mention that I had to restart GIMP for it to work.

Windows 10 - GIMP 2.10.10 - Wacom Bamboo CTL-470